نکات مهم در بازسازی کامل آشپزخانه چیست؟

29 مرداد 1403
0 نظر

 

نکات مهم در بازسازی کامل آشپزخانه چیست؟

ابعاد و اندازه های استاندارد برای طراحی آشپزخانه

یک آشپزخانه کامل به 10 تا 15 متر مربع مساحت نیاز دارد و بدیهی است در صورتی که مساحت کم تر شود محدودیت ها بیشتر خواهد شد. امروزه با کاهش یافتن متراژ فضای مسکونی و به تبع آن آشپزخانه ها، طراحان با اتکای به خلاقیت و علم خود به طراحی آشپزخانه های کاربردی روی آورده اند. قبل از شروع طراحی، مطالعه ابعاد مناسب وسایل مورد نیاز در آشپزخانه با مراجعه به استانداردهای موجود و بازار ضروری میباشد تا سایز تقریبی لوازم مورد نظر پیش بینی شود. اندازه برخی از لوازم و تجهیزات آشپزخانه ثابت هستند.

متراژ تقریبی سه نوع آشپزخانه مختلف:

انواع آشپزخانهمتراژ حدودی
آشپزخانه های کوچکبین 5 تا 7 متر
آشپزخانه های متوسطبین 10 تا 15 متر
آشپزخانه های بزرگبین 15 تا 25 متر

*فضای استاندارد برای رفت و آمد در آشپزخانه چقدر است؟

باید به این نکته توجه داشت هنگامی که کابینت ها نصب و وسایل آشپزخانه چیده میشوند فضای حرکتی کاهش می یابد که باید در مرحله طراحی آشپزخانه، فضای کافی برای حرکت آزاد در نظر گرفته شود. فضای حرکتی مناسب برای رفت و آمد دونفر که بتوانند به راحتی ازکنار یکدیگر عبور کنند بین 90 تا 120 سانتی متر است که بر اساس عرض شانه محاسبه می شود.

نحوه چیدمان وسایل و لوازم در آشپزخانه

در تمامی آشپزخانه ها فرآیند پخت و پز و شستشو مشابه هم میباشد. با نگاه کلی به این فرآیند متوجه میشویم که از سه مرحله اصلی تشکیل شده است. 1-برداشتن مواد اولیه از محلی که نگه داری میشود. 2-مرحله آماده سازی و پخت و پز 3-مرحله شستشو و چیدن ظروف و وسایل. حتی اوقات با توجه به اندازه و طراحی آشپزخانه غذا نیز در همان محیط صرف میشود.

پس با توجه به موارد ذکر شده میتوان گفت که وسایل آشپزخانه از سه دسته اصلی تشکیل میشود.

1- مرحله نگهداری و ذخیره مواد که شامل: یخچال فریزر، کابینت ها، قفسه میشود.

2- مرحله و پخت و پز که شامل: اجاق گاز، فر، غذاساز، مایکروفر، هود و میزکار است.

3- مرحله شستشو که شامل: سینک ظرفشویی، ماشین ظرفشویی، و در برخی موارد ماشین لباسشویی میباشد.

با نگاهی به این سه قسمت به این نتیجه می رسیم که یخچال، سینک ظرفشویی و اجاق گاز سه عنصر اصلی در هر آشپزخانه است.به طور کلی این سه قسمت، مثلثی را تشکیل می دهند که به آن مثلث کار می گویند که در طراحی آشپزخانه باید شرایط جایگذاری این سه قسمت را با دقت بررسی نمود.

چیدمان آشپزخانه و مثلت کاری آشپزخانه به طور کلی ۵ حالت مختلف دارد که در زیر به صورت خلاصه به توضیح هر یک از آنها میپردازیم:

1- چیدمان آشپزخانه U شکل:

آشپزخانه U شکل

این نوع چیدمان از لحاظ ساختار شبیه به حرف U انگلیسی میباشد. به این صورت که فضای آشپزخانه از سه طرف به دیوار متصل است.

 

2- چیدمان آشپزخانه L شکل:

آشپزخانه ال شکل

این نوع چیدمان از لحاظ ساختار شبیه به حرف L انگلیسی میباشد. در این نوع چیدمان سینک، اجاق گاز، و یخچال در دو دیوار مجاور به هم قرار میگیرند.از مزایای مهم این نوع چیدمان، امکان اضافه کردن یک میز ناهار خوری کوچک در فضای خالی میباشد.

 

3- چیدمان آشپزخانه موازی:

آشپزخانه موازی

آشپزخانه موازی که به نام آشپزخانه راهرویی هم شناخته میشود، نوعی از چیدمان است که دو دیوار به موازات هم قرار گرفته اند و وسایل آشپزخانه مانند کابینت ها، سینک ظرفشویی، یخچال و اجاق گاز بر روی این دو دیوار نصب میشوند.در واقع این نوع چیدمان آشپزخانه مانند راهرویی میباشد که طور معمول از دو طرف امکان عبور مرور افراد را دارد.فضای استاندارد بعد از نصب کابینت ها برای عبور و مرور آزادانه و باز شدن کامل درب های کابینت 120 سانتی متر در نظر گرفته میشود.

 

4- چیدمان آشپزخانه جزیره ای:

آشپزخانه جزیره ای

برای چیدمان آشپزخانه جزیزه ای نیاز به فضای بیشتری داریم و به عبارت دیگر آشپزخانه جزیره ای برای آشپزخانه های بزرگ کاربرد دارد. در این نوع چیدمان برای تشکیل مثل کاری آشپزخانه معمولا سینک یا اجاق گاز بر روی جزیره قرار میگیرد.انتخاب بین قرار دادن این دو روی میز جزیره به نوع طراحی فضای منزل،مزایا و معایب هر گزینه، نیاز ها و سبک زندگی شما بستگی دارد. استفاده از جزیره در آشپزخانه زیبایی و جلوه خاصی به این فضا میدهد.همچنین میتوان از جزیره به عنوان قسمت ناهارخوری نیز استفاده کرد.

 

5- چیدمان خطی آشپزخانه:

آشپزخانه خطی

در این نوع چیدمان کابینت ها و لوازم آشپزخانه بر فقط روی یک دیوار قرار میگیرند. یعنی یخچال، اجاق گاز و سینک در یک راستا قرار دارند و مثلث کاری استاندارد تشکیل نمیشود اما بهتر است که در طراحی این نوع آشپزخانه نحوه قرارگیری یخچال، اجاق گاز و سینک به‌گونه‌ای باشد که در طول دیوار با فاصله‌های مناسب از یکدیگر قرار بگیرند تا دسترسی و کارآیی به حداکثر برسد. این نوع چیدمان بیتشر در آپارتمان های کوچک مورد استفاده است.

مسائل ایمنی در طراحی و بازسازی آشپزخانه:

فضای آشپزخانه در خانه یک فضای کاری به حساب می آید.از این رو در طراحی آشپزخانه ضمن رعایت راحتی و دوام، اصول ایمنی نیز باید رعایت شود. به همین دلیل در طراحی و بازسازی آشپزخانه باید اقداماتی در رابطه با ایمنی و پیشگیری از بروز خطراتی مانند: آتش‌سوزی، برق‌گرفتگی، سرخوردن، خفگی و انفجار در نظر گرفته شود.

جنس و متریال بکار رفته :

آب، آتش، دود، بخار آب، فاضلاب، ضربه و زباله در آشپزخانه علاوه بر آسیب رساندن به وسایل و تجهیزات مورد استفاده، برای جان افراد نیز خطر ساز خواهد بود. به همین دلیل در طراحی آشپزخانه باید به جنس مواد . متریال به کار رفته توجه ویژه ای داشته باشیم. به طور مثال سطح میزکار به علت ضربه، تماس با وسایل و ابزار داغ باید از مواد نسوز و ضد ضربه و ضد خراش باشد.

سیستم برقکشی:

برای اجرای سیستم برق‌کشی در آشپزخانه، باید به مسائل ایمنی و استانداردهای لازم توجه بسیار زیادی داشت. چون آشپزخانه به دلیل وجود آب، بخار، وسایل برقی گوناگون و حرارت زیاد، یکی از فضاهای پر خطر برای احتمال وقوع آتش سوزی یا برق ‌گرفتگی به شمار می رود. از این رو در ادامه به برحی نکات ایمنی در مورد سیستم برقکشی آشپزخانه اشاره کرده ایم:

1-استفاده از سیم ها و کابل های استاندارد با عایق مناسب: سیم‌ها دارای عایق محافظ و مقاوم در برابر رطوبت باشند تا خطر اتصال کوتاه یا برق‌گرفتگی به حداقل برسد.

2- محافظت از سیم ها و کابل ها در مقابل حرارت: سیم کشی باید به گونه ای انجام شود مه از نقاطی که دارای حرارت زیاد هستند، مانند: فر و اجاق گاز، دور باشند.

3- سیستم اتصال به زمین یا ارت: اجرای اصولی این سیستم در آشپزخانه امری ضروری است و مهم ترین دلیل اجرای آن این است که در صورت نشت برق به بدنه تجهیزات آشپزخانه، این جریان را به زمین منتقل میکند و از برق ‌گرفتگی افراد، آسیب به تجهیزات و یا آتش‌ سوزی ناشی از اضافه ولتاژ جلوگیری می‌کند.

4- استفاده از کلیدهای محافظ جان: عملکرد این کلید ها به این گونه است که در صورت تماس افراد با جریان برق، به سرعت برق را قطع میکند و خطر برقگرفتکی افراد کاهش می باید.

5- توجه به توان و ظرفیت کابل های مورد استفاده در آشپزخانه : از آنجا که در آشپزخانه لوازم برقی پرمصرف قرار دارند، کابل های به کار رفته در سیستم سیم کشی آشپزخانه باید ظرفیت لازم برای انتقال جریان الکتریکی به تجهیزات برقی آشپزخانه مانند: یخچال، مایکروویو، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی و غیره را داشته باشد. در صورتی که به این نکته توجه نشود باعث گرم شدن سیم ها و کاهش طول عمر آنها شده و یا باعث ایجاد خطرات جدی مانند آتش سوزی میشود.

استفاده از کف پوش مناسب در آشپزخانه:

استفاده از کف پوش مناسب در آشپزخانه باید علاوه بر هماهنگی با کل فضا دارای قابلیت های مهمی مانند کم خطر بودن در برابر اشتعال ، با دوام بودن، مقاومت در برابر شوینده ها، ضد لک بودن، قابل شستشو و لغزندگی پایین را داشته باشد.

سرامیک و کاشی:

سرامیک آشپزخانه

مزایای کف پوش های سرامیکی: علاوه بر نظافت و تمیز کردن آسان، مقاوت بالایی در برابر آب، حرارت، لکه و مواد شیمیایی دارد و دارای طرح ها و انواع مختلفی برای طراحی دکوراسیون است.

معایب کف پوش های سرامیکی: سرد بودن در فصول سرد سال، لفزندگی در صورت خیس شدن و شکنندگی در صورت وارد شدن ضربه های شدید است.

 

کفپوش لمینت:

بازسازی خانه در تهران

مزایای کفپوش لمینت: ظاهری شبیه به چوب دارد، تنوع در طرح ها و رنگ های مختلف، نصب آسان، قیمت مقرون به صرفه، عایق صدا، حرارت و برودت هستند.

معایب کفپوش های لمینت: حساسیت به رطوبت و نفوذ آب، اگر آب به درون کفپوش نفوذ کند ممکن است متورم و خراب شود. در برابر مواد شیمیایی قوی حساس هستند. در صورت نزدیک بودن با منابع گرما مانند فر و یا برخورد ظروف داغ ممکن است آسیب ببیند.طول عمر کمتری نسبت به سنگ و سرامیک دارد. نیاز به زیرسازی مناسب دارد تا از لق شدن یا ترک برداشتن جلوگیری شود.

 

 

کف پوشهای چوبی:

کفپوش چوبی

معایب کف پوشهای چوبی: زیاد مناسب آشپزخانه نیست زیرا نسبت به آب و رطوبت حساس است علاوه بر آن قابلیت اشتعال چوب نیز یک عیب محسوب میشود.هزینه خرید، نصب و نگهداری آن بالا می باشد.

مزایای کف پوشهای چوبی: از مزیت های کفپوش های چوبی میتوان به ظاهری شیک و جذاب، دوام و طول عمر بالا، عایق گرما و صدا، امکان بازسازی مجدد در صورت خراش یا ساییدگی و سازگار بودن با سبک های مختلف دکوراسیون اشاره کرد.

 

کفپوشهای سنگ طبیعی:

سنگ طبیعی

مزایای سنگ طبیعی: زیبایی طبیعی نقش و نگار های سنگ ظاهری شیک و لوکس برای محیط ایجاد میکند.با کیفیت و بسایر مقاوم هستند و طول عمر بالایی دارند. در برابر حرارت مقاوم هستند.

معایب سنگ طبیعی: هزینه خرید، نصب و نگهداری آن نسبت به گزینه های دیگر بالاتر است. سنگهای طبیعی مانند مرمر به لکه ها حساس هستند و میتواند لکه های آب، روغن و مواد اسیدی مانند آب لیمو و سرکه را به بافت خود جذب کند.در صورت خیس شدن میتواند سطحی لغزنده ایجاد کند.در فصول سرد سال سرما را از کف به محیط انتقال میدهند.وزن آن بسیار بالا است و به مواد شیمیایی قوی، حساس هستند.

 

کف پوشهای پی وی سی PVC:

کف پوش PVC

مزایای کف پوش PVC: قیمت مقرون به صرفه، نصب آسان، تنوع در طرح ها و رنگ های مختلف، جلوگیری از سرمای کف در زمستان از مزایای کف پوش پی وی سی میباشد.

معایب کف پوش PVC: هر چند که نقش و نگار شبیه به چوب دارند اما مصنوعی بودن آن حس میشود.نسبت به سرامیک به مراقبت بیشتری نیاز دارند.برای تمیز کردن آن باید از مواد شوینده ملایم استفاده کرد و مواد شیمیایی قوی میتواند به بافت و رنگ آن آسیب بزند.به گرما حساس است و ممکن است تغییر شکل دهد.اگر اشیاء سنگین روی آن بیفتد احتمال دارد پاره یا سوراخ شود.

 

جهت دریافت مشاوره بازسازی، طراحی و یا مشاهده سایر نمونه کارها با ما تماس گرفته و یا از طریق یکی از اپلیکیشن های زیر برای ما پیغام بگذارید.